De leukste feestjes om zelf te geven!

11.000 tevreden klanten

Niet goed = geld terug

Direct in je mailbox

Veilig betalen met Ideal

Vijf leuke speurtochten

Vijf leuke speurtochten

 

Heb jij binnenkort een kinderfeestje? En lijkt het je leuk om een speurtocht te organiseren? Zeker doen, want kinderen vinden een speurtocht vrijwel altijd leuk. Er zijn verschillende manieren om een speurtocht te organiseren. In dit artikel gaan we in op vijf leuke speurtochten die je makkelijk zelf kunt organiseren.

 

1. Klassieke Speurtocht

Laten we beginnen met de klassieker der klassiekers: de klassieke speurtocht. Trek je speurschoenen aan en zet een route uit met crêpepapier, ballonnen of gekleurd touw. Onthoud, hoe jonger de kids, hoe groter en opvallender het signaal moet zijn. Wees creatief en maak van het volgen van het spoor een feest op zich! Kinderen rennen vaak door de speurtocht heen. Wil je dat ze op een bepaald punt even wachten? Spreek dan een teken af dat de kinderen daar op elkaar wachten. Bijvoorbeeld door twee linten/ballonnen bij elkaar te hangen of een andere kleur.

2. Fotospeurtocht

De fotospeurtocht is een leuke variant. Maak foto’s van verschillende locaties, print ze uit en stel een boekje samen. Laat de kinderen aan de hand van de foto’s de speurtocht lopen. Het saaiste pad wordt zo omgetoverd tot een spannend avontuur. Zorg voor een mix van makkelijke en moeilijke (detail) foto’s om het gevarieerd te houden. Hoe ouder de kinderen, hoe meer gedetailleerd de foto’s kunnen zijn. Lees ook ons artikel “fotospeurtocht in negen stappen”. 

3. Doe-het-zelf speurtocht

Wil je een feestje zonder voorafgaande stress? Ga dan voor de Doe-het-zelf speurtocht! Verdeel de kids in twee groepen. Laat groep 1 de speurtocht uitzetten voor groep 2. Het beste deel? Jij hoeft niet van tevoren op pad, maar zorg wel voor begeleiding om ervoor te zorgen dat de route duidelijk is. Laat de kinderen hun eigen avontuur creëren!

4. Kaartspeurtocht

Heb je een stel aspirant-ontdekkers in huis? Print een plattegrond uit, trek er een route op met een stift en maak het extra speciaal door er een ouderwetse uitstraling aan te geven met een theezakje. Laminaat eroverheen en voilà! De kaart dient niet alleen als leidraad, maar ook als een leuk aandenken voor de kinderen om mee naar huis te nemen.

5. Puzzelspeurtocht

Voor de slimme speurneuzen is er de Puzzelspeurtocht. Print vragen op A4-tjes en hang ze op in plastic hoesjes. Deze hoesjes fungeren niet alleen als aanwijzingen, maar ook als puzzels. Telkens wanneer de kinderen er een vinden, moeten ze de vraag beantwoorden. Ze krijgen daarmee de aanwijzing naar de volgende locatie. Samen volgen de aanwijzingen ook een codewoord of oplossing.

 

De speurtocht organiseren

Ben je bezorgd over het organiseren van een speurtocht? Maak je geen zorgen, het is makkelijker dan je denkt! Begin met het vaststellen van de locatie en het bepalen van de route. Kies een speurtocht die past bij de leeftijd van de kinderen. Maak een checklist van alle benodigdheden, zoals kaarten, foto’s, of puzzels, en zorg ervoor dat je alles ruim van tevoren klaar hebt. Betrek eventueel andere ouders of familieleden bij het uitzetten van de speurtocht. Onthoud, een beetje voorbereiding gaat een lange weg in het creëren van een moeiteloos en plezierig feestje! Als je graag een beetje hulp wilt, kun je speurtocht kant-en-klaar bestellen. Je moet dan alleen de route nog zelf bedenken!

 

Duur van de speurtocht

Een belangrijke overweging bij het organiseren van leuke speurtochten is de duur ervan. Houd rekening met de leeftijd van de kinderen en kies een speurtocht die past bij hun aandachtsspanne. Over het algemeen variëren speurtochten voor basisschoolkinderen tussen 1 tot 2 uur. Zorg ervoor dat er voldoende tijd is voor het starten, het voltooien van de zoektocht en eventuele extra activiteiten. Het doel is om een leuke, uitdagende ervaring te bieden zonder dat het te langdradig wordt. Een goed getimede speurtocht zorgt voor blije gezichtjes en tevreden ouders aan het einde van de dag!

Ontvang gratis 50 tips voor een kinderfeestje!

* verplicht